NAGRADA "NOVOSTI" 2010

 

12.mart 2010. - Beograd
Mašta podigla zdanja

Najbolje realizovano arhitektonsko delo u prošloj godini je Nova hala sportova u Zrenjaninu, delo arhitekata Marjana Đulinca, Borislava Petrovića, Ivana Raškovića, Aleksandra Tomića i Nade Jelić - odlučio je u četvrtak žiri za dodelu Nagrade za arhitekturu Kompanije “Novosti”.
U obrazloženju se kaže da Sportska hala u Zrenjaninu predstavlja, u tehničko-tehnološkom smislu, vredno distignuće. Objekat je jednostavnih formi, gotovo minimalistički sa naglašenim arhitektonskim elementima. Enterijer je jednostavan i elegantan sa odličnom upotrebom boje i materijala. Zdanje unosi više standarde za sportske aktivnosti - objekat je u celosti nepretenciozan a ubedljiv!
Na autorski konkurs “Novosti” prispelo je ukupno 121 delo, odnosno 15 realizovanih objekata i 106 studentskih projekata.
Realizovani objekti su visokog kvaliteta, a sudeći po radovima prispelim na konkurs, u Srbiji su se tokom prethodne godine gradili ne samo stambeni, već i sportski i rekreativni objekti. Kuriozitet je i izgradnja

- Zatrpani tehnologijom mi smo u najuži izbor odabrali dva studentska rada kod kojih se oseća senzibilitet glave i ruke i hteli smo upravo njima da se poklonimo - istakao je akademik Brana Mitrović, predsednik žirija za arhitekturu Kompanije “Novosti”.

Izložba nagrađenih i radova koji su se našli u najužem izboru za nagrade na autorskom konkursu Kompanije “Novosti” biće otvorena u 18 časova 25. marta u galeriji “Ozon”.
UPRKOS KRIZI
- Posebno mi je drago što smo dobili nagradu za arhitekturu “Novosti” koja nastavlja višedecenijsku tradiciju “Borbine” nagrade - jer, upravo je ona bila i ostala statusni simbol, ističe nagrađeni arhitekta Borislav Petrović.
Po njegovim rečima danas je teško biti arhitekta sa dobrim rezultatima u Srbiji. Društveno-ekonomska situacija ne prepoznaje vrednost ove umetnosti, već samo interes investitora.
Žiri kompanije “Novosti” za arhitekturu čine arhitekta Branislav Mitrović, dopisni član SANU, dr Aleksandar Kadijević, arhitekta Slobodan Maldini, arhitekta Vesna Cagić-Milošević i arhitekta Ksenija Bulatović, dobitnice prošlogodišnje nagrade “Novosti” i Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik “Novosti”.

S. POPOVIĆ

...video o hali

 
© 2024 agm.